Peter Schmeichel

Peter Bolesław Schmeichel (født 1963) er en dansk tidligere målvakt som er mest kjent for sin innsats for den engelske klubben Manchester United og det danske landslaget. I 1992 og 1993 ble han kåret til verdens beste keeper av International Federation of Football History & Statistics (IFFHS). I år 2000 ble han utnevnt til æresmedlem av Den britiske imperieordenen.

Personlig liv

Schmeichel ble født i Gladsaxe, Danmark til en polsk far og dansk mor, og inntil 1970 beholdt han sitt polske statsborgerskap. Mellomnavnet hans, Bolesław, er polsk og nedarvet fra farfaren. Da Schmeichel og søsknene hans fremdeles var unge flyttet familien til forstaden Buddinge, like nord for København. Allerede som 8-åring var han aktiv i fotballmiljøet, og spilte sin første kamp for Høje-Gladsaxe i 1972. Etter å ha peket seg ut som en svært talentfull ung spiller, ble Schmeichel kontaktet av Hero, et av de største ungdomslagene i Danmark, som spilte noen divisjoner over Høje-Gladsaxe. Senere fusjonerte Hero med Gladsaxe og dannet Gladsaxe-Hero BK, og Schmeichel ble gitt muligheten til å spille for Sjællands juniorlag.

Etter flere år som en talentfull målvakt for ungdomslaget ble Schmeichel etterhvert utvalgt til å ta del i Gladsaxe-Hero sin seniortropp. Der fant han sin første fotball-mentor, Svend Aage Hansen, som også var lagets trener. Senere skulle Hansen også bli Schmeichels svigerfar, da han giftet seg med Bente Hansen.

Før Schmeichel bestemte seg for å satse profesjonelt på fotballen, hadde han en rekke andre jobber for å få hjulene til å gå rundt. Han arbeidet først i fargeavdelingen til en tekstilfabrikk, men sluttet da han ble bekymret for sikkerhetsrutinene i fabrikken. Deretter tilbrakte han ett år som rengjører på et eldresenter, før han takket ja til en kontorjobb for Verdens Naturfond (WWF). Her ble han etterhvert forfremmet til salgssjef men måtte slutte da han avtjente militærtjenesten sin. Etter avtjent tjeneste arbeidet Schmeichel for svigerfarens snekkerfirma inntil han måtte slutte av helsemessige årsaker. Den siste jobben Schmeichel gjorde før han dedikerte livet sitt til fotballen var for et reklamebyrå. Deretter ble han tilbudt en kontrakt for Brøndby og så seg aldri tilbake.

I dag er Schmeichel fremdeles lykkelig gift med Bente, og sammen har de sønnen Kasper.

Klubbkarriere

Gjennom karrieren sin har Schmeichel spilt for en rekke ulike fotballklubber i tillegg til det danske landslaget. Her er en oversikt over fotballkarrieren hans i henhold til de forskjellige klubbene.

Brøndby:

Schmeichel gikk over til Brøndby i 1987 i en periode hvor klubben gjorde stor suksess som et førstedivisjonslag. Allerede i sitt første år sørget han for at Brøndby vant det danske ligamesterskapet, og navnet Schmeichel ble øyeblikkelig assosiert med godt keeperspill. Til sammen vant Brøndby fire mesterskap spredt over fem sesonger med Schmeichel som målvakt. Det store klimakset for Schemichels samarbeid med klubben kom i 1991 under årets European UEFA Cup, da Brøndby kom til semifinalen. Etter denne turneringen havnet Schmeichel på tiende plass i IFFHS sin avstemming over verdens beste målvakt.

Manchester United:

I august, 1991, signerte Schmeichel en kontrakt for Manchester United til en verdi av 5.5 millioner kroner. Prisen ble beskrevet av daværende United-manager Alex Ferguson som «århundrets røverkjøp». Den relativt lave prisen kan forklares ved at Schmeichel på den tiden var relativt ukjent utenfor Danmark.

Det var ved denne klubben at Schmeichel skulle dedikere mesteparten av karrieren sin, og han tilbrakte åtte år totalt ved å spille for Manchester United. Det skulle vise seg å bli et suksessfullt samarbeid hvor klubben til sammen vant fem FA Premier League titler, tre FA Cups, én League Cup og UEFA Champions League. Schmeichel ga seg mens leken var god, og forlot United etter å ha reddet et straffespark av Arsenal i siste minutt, og dermed sikret UEFA Champions League-seieren for klubben i 1999.

Etter Manchester United:

Schmeichel ønsket å fortsette fotballkarrieren ved å skru tempoet noen hakk ned. Han signerte dermed en toårs kontrakt med det portugisiske laget Sporting CP og sørget for at laget vant Primeira Liga etter 18 år uten å ha vunnet et eneste mesterskap. Etter at kontrakten gikk ut i 2001 returnerte Schmeichel til England og signerte en kontrakt på ett år med Aston Villa og deretter for Manchester City, før han pensjonerte seg fra fotballen.

Privacy Policy