Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon Masocco (født 1978) er en italiensk målvakt og fotballspiller som tilhører den italienske klubben Juventus, hvor han er kaptein, og spiller for the italienske landslaget. Siden sin debut i Serie A for Parma mot Milano i 1995, har Buffon vist seg som en ypperlig målvakt og fotballspiller, og regnes av mange for å være en av tidenes aller beste fotballspillere. For øyeblikket er han i sitt første år av en toårig kontrakt med Juventus.

Gjennom sin fotballkarriere har Buffon vunnet en rekke prestisjetunge priser, både basert på sine egne prestasjoner og for klubbens prestasjoner. Han er blant annet den eneste målvakten som noensinne har vunnet den prestisjetunge prisen for UEFA Club Footballer of the Year, etter at han nådde finalen i Champions League i 2003. Videre har han blitt utnevnt som årets målvakt i A-serien i totalt elleve år, som er og blir en verdensrekord. Den legendariske fotballspilleren Pelé inkluderte Buffon i FIFA 100-listen over verdens beste nålevende spillere i 2004.

Personlig liv

Buffon ble født inn i en katolsk atlet-familie den 28. januar 1978. Moren hans, Maria Stella, var en profesjonell diskoskaster og faren, Adriano, løftet vekter. Etter å ha pensjonert seg fra atlet-tilværelsen, arbeidet begge foreldrene som gymlærere. Buffons to søstre, Veronica og Guendalina, spilte volleyball for det italienske landslaget. Onkelen hans, Dante Masocco, spiste basketball i A1-serien og på landslaget. I tillegg er den tidligere målvaktlegenden fra Inter Milan og det italienske landslaget, Lorenzo Buffon, fetteren til Gianluigi Buffon sin bestefar. Det var derfor ingen overraskelse da unge Buffon ville satse på idretten.

I 2011 giftet Buffon seg med den tsjekkiske modellen Alena Šeredová, som han hadde vært i et forhold med siden 2005. Sammen har de to barn, Louis Thomas (født i 2007 og oppkalt etter Buffons idol Thomas N’Kono) og David Lee (født i 2009). I 2014 separerte paret seg etter kun tre år som gift, og Buffon gikk inn i et forhold med sportsekspert, journalist og TV-ansikt Ilaria D’Amico. I 2016 fikk paret sønnen Leopoldo Mattia.

I 2013 innrømte Buffon at han hadde lidd av depresjon under 2003–04-sesongen, i etterkant av å tape et avgjørende straffespark for Juventus under finalen i Champions League, og på grunn av lagets dårlige prestasjoner den sesongen. Han oppsøkte ofte en psykolog men nektet å ta medisiner, og vant til slutt over depresjonen i forkant av Euro 2004.

Klubbkarriere

Gianluigi Buffon har dedikert sin fotballkarriere til to italienske klubber: Parma og Juventus, ved siden av å ha vært målvakt for det italienske landslaget.

Parma:

Buffon gjorde sin fotballdebut for Parmas ungdomsklubb i 1991, da han var 13 år gammel. I starten spilte han i en rekke ulike utefeltstillinger, og særlig som midtbanespiller, før han spesialiserte seg som målvakt. Det var etter å ha sett idolet Thomas N’Kono sine keeperprestasjoner for Cameroon under verdenscupen i 1990 at Buffon bestemte seg for å bli målvakt. Han gjorde det raskt bra i sin nye rolle, og innen to uker ble han forfremmet til førstekeeper for klubben.

Som 17-åring ble Buffon medlem av Parmas seniorklubb, og gjorde sin debut i A-serien mot Champions Milan i 1995. Laget spilte til uavgjort 0–0, takket være en rekke bemerkelsesverdig redninger fra Buffon.

Buffon fortsatte å spille for Parma, og ble kåret til årets målvakt i A-serien to ganger, før han gikk over til Juventus i 2001 for en sum av 100 milliarder lire (tilsvarende 500 millioner kroner).

Juventus:

Det var ingen liten sum som skulle sikre Juventus keeperlegenden Buffon, men han gjorde kjøpet verdt hver lire da han ledet laget til fire påfølgende ligatitler og to Italian Supercups, noe som ga ham tittelen som UEFA Club Footballer of the Year i 2003. Under FIFA World Cup mesterskapet i 2006 ble Buffon kåret til turneringens beste målvakt, med bare to baklengsmål.

Buffon gikk glipp av nesten hele 2010 Fifa World Cup på grunn av en ryggskade, men han ledet Juventus tilbake til toppen av den italienske førstedivisjonen i 2012 og 2013.

Privacy Policy