Oliver Kahn

Oliver Rolf Kahn (født 1969) er en tidligere tysk fotballkeeper som regnes som en av de mest suksessfulle tyske spillerene gjennom tidene. Han har åtte Bundersliga-titler, seks DFB-pokaler, én UEFA cup-seier samt UEFA Champions League og Intercontinental Cup på CVen. Innen den tyske fotballdivisjonen Bundesliga er han mest kjent for å ha spilt med Bayern München, men han har også representert Tyskland fra 1994 til 2006.

Kahn har vunnet tittelen som UEFA Best European Goalkeeper to år på rad og har tre ganger stukket av med IFFHS World’s Best Goalkeeper og ble kåret til årets tyske fotballspiller to år. Under FIFA i 2002 ble han den første målvakten som noensinne har vunnet Gullballen. Kahn havnet på femteplass både under kåringen av IFFHS Best Goalkeeper of the 21st Century og Best Goalkeeper of the Past 25 Years.

Personlig liv

Kahn ble født i Karlsruhe, Baden-Württemberg, sør i Tyskland. Han er av latvisk avkomst, da faren hans er født i Liepāja. Kahns storebror, Axel, har også blitt et velkjent fotballnavn og spilte lenge for andredivisjon for Karlsruher.

Allerede som 6–åring begynte han fotballkarrieren for Karlsruher SCs juniorlag, og 12 år senere gjorde Kahn sin debut innen den profesjonelle ligaen. I 1994 ble han overført til Bayern München mot en sum på 4.6 millioner tyske mark. Kahn var lojal mot klubben og ble værende der til slutten av karrieren sin i 2008.

I 1999 ble Kahn gift med Simone, og sammen har de to barn (Katharina-Maria og David). Paret ble separert i 2003, og Kahn inngikk i et omstridt forhold med den tyske mediapersonligheten Verena Kerth samme år. I dag er Kahn sammen med Svenja, som han giftet seg med i 2011. Sammen har de en sønn (Julian).

I 2009 ble han tilbudt en stilling som manager for FC Schalke 04, men takket nei. I 2011 ble Kahn bøtelagt med €125 000 for skatteunndragelse etter at han ikke erklærte at han brukte mer enn €6000 på luksusklær under en ferie i Dubai. Kahn har studert forretningsliv ved Universitetet i Hagen og Privatuniversität Schloss Seeburg og har en master i bedriftsøkonomi.

Klubbkarriere

Kahn startet fotballkarrieren sin i en ung alder, og ble medlem av Karlsruher SC juniorlag allerede som seksåring, i 1975. Han begynte som en utespiller før han fokuserte på å trene seg opp som målvakt. Under 1987–88 sesongen av den første Bundesliga-divisjonen gjorde Kahn sin store debut som profesjonell fotballspiller. Han startet som reservemålvakt på benken, men den 27. november 1987 var han med på å sikre hjemmeseieren mot FC Köln, 4–0. På 90–tallet etablerte Kahn et navn som en talentfull målvakt og ble ansett som en nøkkelspiller innen FC Karlsruher.

Kahns sterke prestasjoner for Karlsruher gjorde at Bayern München tidlig uttrykte sin interesse for å erverve ham, og i starten av 1994-sesongen signerte de ham som en erstatning for Raimond Aumann, til en rekordsum på 4.6 millioner tyske mark (tilsvarende 2.8 millioner euro). Under UEFA Cup finalen i 1996 slo Bayern München Bordeaux 3–1 og under Bunesliga-sesongen 1996–97 oppnådde Kahn sitt første tyske mesterskap under den tyske ligacupen.

De neste fem årene skulle bli en storhetstid for Kahn, som ble erklært til årets tyske spiller for andre gang i 1997, men ved starten av 2000–tallet tok keeperkarrieren en negativ vending. Skader, personlige problemer og mangel på motivasjon medførte at Kahn gjorde et par utilgivelige keepertabber i løpet av denne tiden. Tabbene kulminerte i at Kahn slapp inn et tilsynelatende svakt skudd av Real Madrid under Champions League i 2003, og Bayern München ble eliminert fra konkurransen.

Etter mye kritikk klarte Kahn å ta seg sammen, og sørget for at Bayern stakk av med den neste Bundesliga-seieren. Han bestemte seg for å spille for klubben ut kontrakten, som gikk ut i 2008, og under den aller siste kampen vant Bayern München 4–1 mot Hertha Berlin. Etter en 20 år lang karriere innen tysk fotball takket Kahn for seg, og blir husket den dag i dag som en av tidenes beste spillere på verdensbasis.

Privacy Policy