Lev Yashin

Lev Ivanovich Yashin (født 1929 – død 1990) var en legendarisk sovjetisk målvakt. Med tilnavnet «den sorte edderkoppen» eller «den sorte panteren» er Yashin av mange regnet for å være en av tidenes beste målvakter. Han er kjent for å være en ekte atlet med akrobatiske redningsreflekser. Han var også nestleder i Sovjetunionens fotballføderasjon.

Yashin gjorde seg fortjent til sin ikoniske status ved å revolusjonere målvaktstillingen som en vesentlig del av forsvaret. Han ga ordrer til resten av forsvaret, gikk utenfor streken for å avskjære krysninger og taklet selv angripere. Alt dette skjedde på et tidspunkt da målvaktenes eneste oppgave var å vente ved målet før de ble kalt til handling. Denne ukonvensjonelle målvaktatferden ga Yashin en god del oppmerksomhet under verdenscupen i 1958, da dette var den første cupen som noensinne ble kringkastet over hele verden. Han var kledd i sort fra topp til tå, og fikk dermed tilnavnet «den sorte edderkoppen/panteren».

Gjennom sin lange karriere reddet han opp mot 150 straffespark – mer enn noen annen målvakt noensinne. I 1963 mottok han Ballon d’Or, og var den eneste målvakten noensinne som har mottatt denne prisen. Yashin spilte i fire verdenscuper mellom 1958 og 1970, og mottok etter sin død en rekke ærespriser. I 1994, var han også pekt ut som en del av «FIFA World Cup All-Time Team», og i 1998 ble han et medlem av «The World Team of the 20th Century». I 2002 ble han valgt til «FIFA Dream Team of the history of World Cups». Han ble kåret til det 20. århundrets aller beste målvakt av IFFHS.

Personlig liv

Lev Yashin ble født i Moskva til en familie bestående av industriarbeidere. Allerede som tolvåring tvang andre verdenskrig ham til å ty til fabrikkarbeid for å gjøre en innsats for de allierte. Han fortsatte i fabrikken inntil han som 18-åring måtte avslutte arbeidet på grunn av helseproblemer. Deretter ble han sendt til å arbeide for en militærfabrikk i Moskva, hvor han spilte på fabrikkens fotballag. Det var her han ble oppdaget og invitert til å spille for ungdomslaget til Dynamo Moskva.

Klubbkarriere

Yashin sin debut for Dynamo var i 1950 i form av en vennskapskamp. Det var ikke en debut en kanskje ville forestilt seg for «den sorte edderkoppen», da han slapp inn et mykt mål fra det andre lagets keeper. Samme år spilte han kun i to ligakamper, og ble ikke medlem av et seniorlag før 1953.

Likevel forble Yashin fast bestemt på å forbedre seg, og ble værende som en reservekeeper for Dynamo mens han ventet på en mulighet for å prøve seg igjen. Ved siden av fotball spilte Yashin også for Dynamos ishockeylag før han fikk prøve seg på seniorlaget. Han var med på å vinne Sovjet Cupen i 1953 og kom på tredjeplass i Sovjetunionens ishockeymesterskap.

Da han endelig fikk sjansen til å prøve seg som målvakt for Dynamo Moskvas forballag ble det raskt klart at dette var et fotballtalent uten like. Mellom 1950 og 1970 sørget han for at Dynamo vant Sovetunionens fotballmesterskap hele fem ganger og Sovjetcupen tre ganger.

Internasjonal karriere

I 1954 ble Yashin kalt til å spille på det sovjetiske landslaget. To år senere vant laget sommer-OL i Melbourne, og i 1960 vant de det europeiske fotballmesterskapet. Han har også deltatt i tre verdenscuper, i 1958, 1962 og 1966. Under 1958–mesterskapet, som ble spilt i Sverige, ble Yashin viden kjent for sine prestasjoner, og førte Sovjetunionens lag til kvartfinalen, hvor de tapte mot cupens endelige vinnere, Brasil. I 1962 oppnådde det sovjetiske landslaget også kvartfinaleplass, før de tapte mot vertslandet Chile, tross noen bemerkelsesverdige redninger fra Yashin.

I 1960 og 1961 ble Yashin nominert til Ballon d’Or og kom på henholdsvis femte- og fjerdeplass.

 

Privacy Policy