Dette trenger du for å bli en god keeper

Å være målvakt for et fotballag er lettere sagt enn gjort. Det er ingen tvil om at keeperen er en av de viktigste spillerne på banen, og en etablert del av forsvaret. Men presset for å forsvare et 2.4 meter høyt og 7.3 meter langt mål fra en ball som kommer i 160 km/timen kan ofte bli for mye for selv den mest erfarne fotballkeeper. Derfor er det viktig at både den fysiske og psykiske helsen er på topp hos målvakten.

Her er noen tips til hvordan du kan bli en bedre keeper:

Forberedelse er alfa og omega! Forberedelser før trening og kamp er viktig for alle suksessfulle fotballspillere, og særlig for keeperen. Det er keeperen som på egen hånd må ta en rekke avgjørende valg på vegne av laget i løpet av en kamp. Derfor er det viktig av fotballkeeperen er forberedt på å ta raske avgjørelser og å tenke taktikk gjennom hele kampen. Som ordtaket sier: «mislykkes du i å forberede deg må du forberede deg på å mislykkes».

  1. Vis riktig kroppsspråk. En vesentlig del av spillet er å fremstå som selvsikker overfor det andre laget. Mens en som regel ikke har sjansen til å snakke med motspillerne før kampen starter, er det mulig å gjennomføre en rekke ikke-verbale kommunikasjonsteknikker som sender et signal om dine keeperevner. Fokuser på å utstråle et positivt kroppsspråk mens du forteller deg selv at du er en dyktig målvakt. Stå rett opp og ned med beina en halv meter fra hverandre, press brystkassen frem og senk skuldrene. Selv om det er mulig å bli frustrert i løpet av en kamp er det viktig å ikke vise din frustrasjon ved å skrike ut, slå i bakken eller presse hendene mot ansiktet ditt. Psykologi er en stor del av en fotballkamp, og jo mer selvsikker du fremstår desto mer nervøs blir forsvaret på det motsatte laget.
  2. Stå riktig. Det vil si, flytt kroppen slik at hoftene dine til enhver tid peker mot bakken. Slik er du alltid forberedt på et skudd. Dette behøves egentlig ikke å nevnes, men å vende ryggen til banen er å regnes som en kardinalsynd blant keepere. Er du i tvil om hvordan du bør stå, ta en titt på hvilke teknikker keeperlegender som Gianluigi Buffon, Peter Schmeichel eller Iker Casillas benytter seg av. Det finnes en rekke gode eksempler på YouTube som bare er noen tastetrykk unna.
  3. Stol på «W-redningen». Et fotballmål er kanskje en god halvmeter høyere enn selv den høyeste keeper, men dette betyr ikke at du skal forhindres i å redde selv det mest aggressive straffesparket. Det finnes en relativt enkel teknikk som brukes av keepere for å fange opp høye baller. Plasser begge hender ved siden av hverandre slik at tomlene rører ved hverandre og lager en W-form. Denne teknikken gjør at en målvakt mer effektivt kan redde høye skudd. Om du fremdeles er i tvil om korte keepere har noe for seg, kan du se på Iker Casillas. Han er bare 185 cm og regnes som en av de dyktigste nålevende keeperne vi vet om.
  4. Kommuniser med lagspillerne dine! Som med det meste her i livet er god kommunikasjon også viktig i fotballverden, og det å ha et godt forhold til sine lagkamerater kan være avgjørende for å sikre seieren i ditt lags favør. Som keeper er du en del av forsvaret, og behøver ikke være redd for å gå utenfor målstreken om det dreier seg om seierens liv eller død (dette viste Levi Yashin oss allerede på 60–tallet). Men det er også lov å snakke med forsvaret ditt for å gjøre dem obs på de farene du selv observerer fra nettet. Sammen med forsvaret kan du utvikle et kodesystem som gjør at dere kan kommunisere gjennom hele kampen uten at motspillerne forstår hva dere snakker om.
Privacy Policy