Iker Casillas Fernández

Iker Casillas Fernández (født 1981) er en spansk forballkeeper fra Móstoles i Madrid som i dag representerer det spanske herrelandslaget og FC Porto (Portugal). Det store gjennombruddet som en målvakt i verdensklasse gjorde han for hjembyens store lag, Real Madrid, som han spilte for mellom 1997 og 2015. Under 2008-sesongen ble han kåret til verdens beste keeper, og han har tidligere blitt belønnet med «Zamora-prisen» for sine meritter i EM og Real Madrid. I 2012 mottok Casillas Fyrsten av Asturias sportspris.

Personlig liv

Casillas ble født den 20. mai 1981 til faren José Luis Casillas (en offentlig tjenestemann for det spanske utdanningsdepartementet) og moren María del Carmen Fernández Gonzales (en hårstylist). Begge foreldrene har røtter i Ávila, en provins i Vest-Spania, nær grensen til Portugal.

Som barn bodde Casillas noen år i Baskerland, men han har alltid ansett Madrid som sin ekte hjemby. Fotballinteressen går i slekt i familien Casillas Fernández, og lillebroren Unai (født 1988) har vært midtbanespiller for fotballklubben CD Móstoles.

Casillas viste stor interesse for fotball allerede som barn, og meldte seg inn i Real Madrid allerede som niåring. En gang da han var svært ung, glemte han å sende farens fotball-tippekupong. Det viste seg at faren hadde gjettet alle de 14 resultatene korrekt, og familien gikk glipp av en pengepremiere på estimerte 1.2 millioner euro.

Keeperstil

Iker Casillas Fernández er ansett som en av tidenes beste keepere målmenn, og har fått tilnavnet «San Iker» («Sankt Iker) på grunn av sin bråmodne opptreden som ung fotballspiller, og takket være sin evne til å utføre akrobatiske og avgjørende redninger. Casillas er dessuten kjent for sin smidighet og konsistens, sine reflekser og gode fotarbeid. Han har vist seg å være en utmerket målvakt på straffeskudd, og har mang en gang vært med på å avgjøre en fotballkamp.

Som person er han noe reservert, men også respektert for å ha en sterk personlighet og å forholde seg rolig under press.

Klubbkarriere

Takket være sine unike målvaktevner og solide spillerstil har Casillas blitt en svært ettertraktet spiller, både på hjemmebane og internasjonalt. Han startet karrieren sin på Real Madrids ungdomslag, «La Fábrica», i 1990, og allerede i 1997 (da han var 16 år gammel) ble han valgt ut til å møte norske Rosenborg under UEFA Champions League. Tre år senere ble han den yngste målvakten som noensinne har spilt i finalen til Champions League da Real Madrid vant over Valencia med 3–0. Casillas fortsatte karrieren med Real Madrid og hjalp klubben blant annet med å gjenerobre tittelen som ligavinnere i 2008-sesongen. I løpet av 36 kamper slapp han kun inn 32 mål, og mottok dermed Zamora-trofeet. I februar 2008 signerte han en kontrakt med Real Madrid for å bli værende med klubben til 2017. I 2009 satte Casillas rekord med 454 kamper på et år. I 2010 ble han internasjonalt anerkjent for sin ekstraordinære redning under kampen mot Sevilla og samme år ble han kåret til den nest-mest populære spanske sportsutøveren, i henhold til Internett-tilstedeværelse på plattformer som Facebook, Twitter og YouTube.

Etter å ha vært tro til sin hjemby i nesten 15 år og å ha spilt kamp nummer 700 for Real Madrid i desember 2014, var det på tide å bytte bane for Casillas. Portugal skulle bli den neste utfordringen, og 11. juli 2015 signerte Casillas en kontrakt for to år med klubben FC Porto. Overgangen fant ikke sted uten noen problemer, og Real Madrid ble kritisert for sin dårlige atferd overfor Casillas. Blant annet ble klubben anklaget for å nærmest presse Casillas til å gå, og for å ikke vise takknemlighet til Casillas for sin årelange innsats og lojalitet.

FC Porto har allerede høstet fordelene av å ha Casillas med på laget, og den 15. august 2015 (Casillas’ debut) vant klubben 3–0 over Vitória de Guimarães under den portugisiske Primeira Liga.

Privacy Policy